Moederdag op de Texelse weilanden

Geplaatst op 4 juli 2023
Moederdag op de Texelse weilanden

Ode aan de ooi

Moederdag is een speciale dag, zeker op Texel. Ook in de weilanden is namelijk alle reden voor een feestelijke sfeer. Tussen de tuinwallen wemelt het van de jonge moeders. Duizenden Texelse moederschapen die vroeg in het voorjaar hun lammetjes ter wereld hebben gebracht.

Zorgzaam als ze zijn voor hun kroost verdienen ze wel een beetje extra aandacht. Hun lammetjes kunnen namelijk best druktemakers zijn. Ze springen, dartelen, rennen van hot naar her met hun speelkameraadjes en gaan soms zó dicht langs het slootkantje dat je als moederschaap (ooi) je adem inhoudt.

Opvoeding

Als ooi heb je de handen vol aan de opvoeding van dat grut. Naar school gaan is er in het weiland niet bij, moederschaap draait op voor het onderricht van de jeugd. Bij de geboorte in de stal mogen de lammetjes dan de spreekwoordelijk onschuld zijn, eenmaal buiten is het kattenkwaad niet van de lucht en ravotten ze er vrolijk op los.

Moeder ooi knijpt best wel eens een oogje toe, maar als het haar te gortig wordt mekkert ze haar zoons of dochters tot de orde. Intussen moet ze voldoende grazen om haar uier gevuld te houden. Meerder keren per dag stormt de hongerige jeugd op haar af om met wiebelende staart hun buikjes te vullen met melk. Ze ondergaat het met een tevreden glimlach. Ook als haar kroost daarna de warmte zoekt van haar dikke wollen vacht, om een dutje te doen. Eindelijk rust, ook voor moeder.

Als ode aan ooi schreef Texelaar Jan Heemskerk deze limerick:

Ooi
De lentekoorts heerst op de dam
want iedere ooi heeft een lam
Geniet en wees blij
maar kom niet te dichtbij
Want dan geeft moeder ooi je een ram.

Het Texelse schaap houdt wel van een beetje aandacht op zijn tijd en is ook een beetje ijdel. Elk jaar op de eerste maandag in september gaan de mooiste dieren naar de Texelse Schapenfokdag op de Groeneplaats in Den Burg. Die dag staan ze bij elkaar te pronken in het zonnetje en genieten van de aandacht op dit overvolle plein.

Fokkers uit binnen- en buitenland, op zoek naar de beste ooien, verdringen zich rond de dieren. Hoogtepunt breekt aan als de schapen in de keuringsring worden gelaten, om mee te doen aan de missverkiezingen voor schapen. Juryleden met oog voor schoonheid kijken scherp naar het uiterlijk, de kwaliteit van de vacht en andere eigenschappen. Waarna de bordjes omhoog gaan en de kampioensooi met de trotse schapenfokker op de foto mag.

Wereldberoemd

Het Texelse schaap is wereldberoemd. Die bekendheid is niet van vandaag of gisteren, maar dateert al van de Middeleeuwen. De huidige Texelaar is het resultaat van eeuwenlange fokkerij. Begonnen met het oude Texelse ras, de pielsteert. Die leverde eeuwen geleden al de melk voor Texelse schapenkaasjes die naar verre oorden werden geëxporteerd.

Wol

Het Texelse schapenras is ook befaamd om de wol. Aan het begin van de zomer worden de schapen geschoren. De wol bevat wolvet of lanoline. Dit wordt uit de wol gewassen en verwerkt in huid- en andere verzorgingsproducten. De wol van de Texelaar kenmerkt zich door een hoge mate van kwaliteit en comfort. Er worden dekbedden, sloffen, kleding en allerlei andere producten gemaakt.