Wollen kleding wassen

Geplaatst op 4 juli 2023
Wollen kleding wassen

Wollen kleding wassen

Dat wol een bijzonder product is, is bekend. Wol heeft onder andere een zelfreinigend vermogen.

Maar hoe zit dat dan? De wolharen van een schaap bevatten, net als mensenharen, schubben. Dit is alleen onder de microscoop te zien. Bij de wolharen zitten de schubben dakpansgewijs. In combinatie met de lanoline zorgt dit voor een natuurlijk vuil- en vochtwerend systeem.

De lanoline wordt door de talgklieren van het schaap aangemaakt en is van een vettige substantie. De vettige substantie zorgt ervoor dat er geen vuil in de wolhaar kan trekken en werkt vochtwerend.

Door de wrijving van de dakpansgewijze schubben van de wolhaar wordt het vuil als het ware naar de oppervlakte gedrukt, waardoor het vuil en vocht weer vrijkomt en niet intrekt.

Wol houdt nare geurtjes op afstand.
Als je gaat zweten, krijg dat al snel een vervelend luchtje.
Raar maar waar: zweet op zichzelf stinkt niet. Het krijgt een vervelende lucht omdat het in aanraking komt met de bacteriën op onze huid. De eiwitten die van nature in wolharen voorkomen breken deze bacteriën af. Daardoor neemt wollen kleding minder snel nare geurtjes aan.

Wol hoeft niet vaak gewassen te worden.
Voor wollen kleding werkt het erg goed om het ter opfrissing buiten te hangen.

Vlekken op wollen kleding kun je het beste direct verwijderen met een doekje met water. Als de vlek er al in zit, kun je een vlek zacht inmasseren met ossengalzeep. Laat de zeep een paar minuten intrekken en was het er dan voorzichtig met een doekje en wat water uit.

Wil je wollen kleding toch wassen?
Al heeft wol deze goede eigenschappen, we kunnen ons voorstellen dat je het kledingstuk toch een keer wilt wassen. Het blijft altijd heel belangrijk om eerst de wasvoorschriften in het label van het kledingstuk goed te lezen.

Het wassen van wol kun je het beste doen met een wolwasmiddel dat lanoline bevat, zodat de bijzondere werking van wol niet verloren gaat. Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven.


Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt. Geschikt voor zowel machine- als handwas. Voor gebruik kort omschudden.
Tip: Texelana wolwasmiddel kan door haar milde karakter ook zeer goed gebruikt worden voor het wassen van je hond.

Als je je wollen kleding gaat wassen in de wasmachine raden wij aan de kleding binnenstebuiten te draaien, zodat de buitenkant zo min mogelijk beschadigt. Ook is het belangrijk dat de trommel niet te vol zit; wol heeft veel ruimte nodig. Kies op je wasmachine altijd voor een wolwasprogramma en houd de temperatuur laag (maximaal 30 graden koudwas). Kies voor het toerental maximaal 1000.

Drogen: het beste kun je je wollen kleding liggend drogen, plat op de grond of op een droogrek, met een handdoek eronder. Hang het kledingstuk niet op; de wol is zwaar geworden van het water en de kleding kan zo uitrekken en uit vorm raken. In de buitenlucht droogt wol het beste.

Als je de wollen kleding weer opbergt in de kast, kun je deze ook het beste liggend opbergen. Ophangen raden we af, omdat de wol kan uitrekken.

Help! Mijn trui is gekrompen...

Als je trui iets gekrompen is, kun je het beste de trui in een emmer met lauw water doen. Voeg daar 1 soeplepel haarconditioner per liter water aan toe. Laat de trui 3 uur weken. Rek de trui ieder uur even uit. Haal de trui na 3 uur uit het water. Ga zeker niet wringen of uitspoelen. Leg nu de trui op een dikke handdoek op de grond en rol hem op. Wacht even tot de handdoek het vocht heeft opgenomen. Rol de trui er weer uit en trek het voorzichtig in model. Ook hier geldt, het liefst buiten liggend laten drogen.

Pluisjes of pillen

Wol kan door gebruik gaan pillen of pluizen. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de wol. Pillen is een natuurlijk verschijnsel dat vooral ontstaat door wrijving. Wol bestaat uit vele haartjes met een natuurlijke kroezing (krullen). Door wrijving kan de wol gaan pillen en vervilten. Bij vervilten voegen de haartjes zich samen door de wrijving. In feite veroorzaakt elke beweging wrijving. Je vindt de pluisjes/pillen dan ook vaak aan de mouwen en onder de oksels. Bij nieuwe kleding kunnen er soms ook nog wat losse haartjes zijn achtergebleven na het weef- en breiproces.

Pillen en pluizen op je mooie (merino)wollen kleding zijn helaas dus niet te voorkomen. We hebben wat tips om dit proces enigszins uit te stellen en hoe je de pluizen en pillen kunt verwijderen.

Tips om pluisjes en pillen op merinowol te voorkomen:
  • Volg altijd het wasvoorschrift dat op het waslabel staat. Let op: wollen kleding hoeft niet vaak gewassen te worden! Zie hiervoor de informatie hierboven.
  • Gebruik een speciaal wolwasmiddel. Daardoor blijft het natuurlijke vetlaagje van wol intact. Dit houdt de vezels soepel, waardoor ze minder snel vervilten.
  • Om zo min mogelijk pluisjes te krijgen, kun je het beste je wollen kleding binnenstebuiten wassen, het liefst in een speciale waszak. Zo voorkom je dat kleding onnodig tegen andere ruwe of scherpe (ritsen) aan schuurt.

Toch pillen en pluizen? Trek ze er niet met de hand af. Je trekt hierbij meer vezels naar de oppervlakte en deze zullen vervolgens nog meer gaan vervilten.
Draag hetzelfde (merino-)wollen kledingstuk niet meerdere dagen op rij. Wolvezels hebben een soort vormgeheugen. Als je een gedragen kledingstuk een dagje laat rusten, krijgen de vezels de kans zich te herstellen

Tips om pluisjes en pillen van de kleding te verwijderen:
Met een wolkammetje. Leg je merinowollen kledingstuk zo plat en glad mogelijk neer. Rek met 1 hand het breisel licht op totdat het helemaal glad ligt. Strijk met het wolkammetje in één richting. Herhaal dit totdat de meeste pluisjes en pillen verwijderd zijn.

Of gebruik een pluizentondeuze. Dit is een handig apparaatje waarmee je pluisjes en pillen direct van het breisel afscheert. Te koop bij winkels voor huishoudelijke artikelen.

Tot slot: laat je niet afschrikken door de kans op pillen en pluisjes en geniet van je mooie kleding van (merino)wol. Het is een prachtig natuurproduct met een luxe uitstraling. Merinowol is warm, comfortabel, en heeft een lange levensduur.