Close
Wilt u niets missen?
Close Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Close
Toegevoegd aan uw winkelwagen
Winkelwagen
0 producten € 0
Bestellen
Wijzig winkelwagen

Wolweetjes

Zuiver scheerwol, gekookte wol, wolvilt .... allemaal termen die we wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nu precies? Er is veel te vertellen over wol, we willen u graag uitleggen wat de verschillen zijn. Alle wol begint bij het dier, er zijn verschillende dieren die wol leveren. De bekendste en verreweg de meeste wol wordt geleverd door schapen, maar ook geiten (kasjmier) lama’s en konijnen leveren wol. We houden het  in deze blog bij het schaap want dat is onze hoofdleverancier van de zachte wol. 

De meeste wol komt van het merinoschaap, dankzij de vele huidplooien produceert dit schaap tot wel 5 kilo wol per jaar. De merinoschapen worden voornamelijk gehouden in Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië. De dunne, fijne wolharen van het merinoschaap zijn ongeveer 0.01 mm dun, dit in tegenstelling tot de wolharen van bijvoorbeeld het shetlandschaap dat wolharen heeft van maar liefst 0.04 mm dik. Hoe dunner en fijner de wolharen, hoe minder de wol kriebelt. Er bestaat zelfs een jeukpunt; bij de meeste mensen begint wol te jeuken bij wolharen vanaf 0.028 mm dik. Merinowol met  0.01 mm dunne haren zal daarom vaak niet kriebelig aanvoelen. Omstreden is het mulesing proces, hierbij wordt (zonder verdoving) de huid rond het achterste van de schaap verwijderd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de bromvlieg daar eitjes legt in de huidplooien. De larven van de bromvlieg vreten het schaap aan, dat vaak erg pijnlijk is en soms met de dood als gevolg. Er zijn gelukkig ook alternatieve methodes om deze vliegen/larven te bestrijden, bijvoorbeeld het gebruik van insecticiden, of meerdere keren scheren. Ook het gebruik van anesthesie tijdens de behandeling wordt tegenwoordig toegepast. Mulesingvrije wol herkent u bijvoorbeeld aan dit logo. De producten die wij van Merinowol verkopen zijn mulesing vrij.


  


Wol van de het Texelse schapenras de " Texelaar"  heeft een kroezig karakter. Het kroezige karakter zorgt samen met het wolvet voor een veerkrachtige laag wol die een isolerende werking heeft. Wij gebruiken deze wol dan ook als vulling voor onze dekbedden. ! Goed om te weten is dat de Texelaar een populair schapenras is. Niet alle “Texelaars” zijn op Texel te vinden, maar bijvoorbeeld ook in Drenthe, Friesland en zelfs tot ver buiten de Nederlandse grenzen.


Scheerwol, schapenwol en lamswol.  

Scheerwol is een type wol , scheerwol komt namelijk van een gezond en levend schaap. U herkent zuiver scheerwol aan het internationale wolmerk. “Gewone” wol, is wol die hergebruikt is en dus niet direct van een levend schaap komt. Lamswol is de geschoren wol afkomstig van een lam tussen de 7 en 9 maanden oud.

Zuiver scheerwol 




Gekookte wol en wolvilt

Bij gekookte wol wordt wolgaren eerst gebreid en dan gekookt. Door het koken krimpt de wol en wordt daardoor vaster en steviger. Gekookte wol behoudt zijn mooie kleur en kreukt nauwelijks. Gekookte wol wordt gebruikt in kleding en pantoffels, bijvoorbeeld de pantoffels van Giesswein. 


Wolvilt wordt niet gemaakt van garen, maar van ruwe wol. Als u de wolvezel onder de microscoop bekijkt, ziet u kleine schubben en zijhaartjes. Onder invloed van vocht en warmte gaan deze schubben open staan. Door de wrijving haken de schubben en zijhaartjes in elkaar. Zo krimpt als het ware de wol en wordt compacter en steviger. Wolvilt is daarbij erg sterk en zeer slijtvast. Wij verkopen Haflinger en Glerups pantoffels van dit duurzame materiaal.


Bekijk onze Haflinger pantoffels.


Bekijk onze Glerups pantoffels.





Wolborg

Het product wolborg, tricot met wol, is een goed bewaard geheim binnen de wolbranche. 

Tricot is een stof van fijn breiwerk. Daardoor ontstaat een onweerstaanbaar zachte en verzorgende stof. Benieuwd naar onze wolborg producten? Klik op de link en bekijk ons assortiment.