Wolweetjes

Geplaatst op 30 september 2021
Wolweetjes

Zuiver scheerwol, gekookte wol, wolvilt .... allemaal termen die we wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nu precies? Er is veel te vertellen over wol; we leggen je graag uit wat de verschillen zijn. Alle wol begint bij het dier, er zijn verschillende dieren die wol leveren. De bekendste en verreweg de meeste wol wordt geleverd door schapen, maar ook geiten (kasjmier) lama’s en konijnen leveren wol. We houden het in deze blog bij het schaap, want dat is onze hoofdleverancier van de zachte wol.

De meeste wol komt van het merinoschaap, dankzij de vele huidplooien produceert dit schaap tot wel 5 kilo wol per jaar. De merinoschapen worden voornamelijk gehouden in Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië. De dunne, fijne wolharen van het merinoschaap zijn ongeveer 0.01 mm dun, dit in tegenstelling tot de wolharen van bijvoorbeeld het Shetlandschaap dat wolharen heeft van maar liefst 0.04 mm dik. Hoe dunner en fijner de wolharen, hoe minder de wol kriebelt. Er bestaat zelfs een jeukpunt; bij de meeste mensen begint wol te jeuken bij wolharen vanaf 0.028 mm dik. Merinowol met 0.01 mm dunne haren zal daarom vaak niet kriebelig aanvoelen. Omstreden is het mulesing proces; hierbij wordt (zonder verdoving) de huid rond het achterste van de schaap verwijderd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de bromvlieg daar eitjes legt in de huidplooien. De larven van de bromvlieg vreten het schaap aan, wat vaak erg pijnlijk is en soms zelfs de dood als gevolg kan hebben. Er zijn gelukkig ook alternatieve methodes om deze vliegen/larven te bestrijden, bijvoorbeeld het gebruik van insecticiden, of meerdere keren scheren. Ook het gebruik van anesthesie tijdens de behandeling wordt tegenwoordig toegepast. Mulesingvrije wol herken je bijvoorbeeld aan dit logo. De producten die wij van Merinowol verkopen, zijn mulesing vrij.

Scheerwol, schapenwol en lamswol.

Scheerwol is een type wol , scheerwol komt namelijk van een gezond en levend schaap. Je herkent zuiver scheerwol aan het internationale wolmerk. “Gewone” wol, is wol die hergebruikt is en dus niet direct van een levend schaap komt. Lamswol is de geschoren wol afkomstig van een lam tussen de 7 en 9 maanden oud.

Zuiver scheerwol


Gekookte wol en wolvilt.

Bij gekookte wol wordt wolgaren eerst gebreid en dan gekookt. Door het koken krimpt de wol en wordt daardoor vaster en steviger. Gekookte wol behoudt zijn mooie kleur en kreukt nauwelijks. Gekookte wol wordt gebruikt in kleding en pantoffels, bijvoorbeeld de pantoffels van Giesswein.

Wolvilt wordt niet gemaakt van garen, maar van ruwe wol. Als je de wolvezel onder de microscoop bekijkt, zie je kleine schubben en zijhaartjes. Onder invloed van vocht en warmte gaan deze schubben open staan. Door de wrijving haken de schubben en zijhaartjes in elkaar. Zo krimpt als het ware de wol en wordt compacter en steviger. Wolvilt is daarbij erg sterk en zeer slijtvast. Wij verkopen Haflinger en Glerups pantoffels van dit duurzame materiaal.


Bekijk onze Haflinger pantoffels.

 Bekijk onze Glerups pantoffels.

Wolborg

Het product wolborg, tricot met wol, is een goed bewaard geheim binnen de wolbranche. Tricot is een stof van fijn breiwerk. Daardoor ontstaat een onweerstaanbaar zachte en verzorgende stof. Benieuwd naar onze wolborg producten? Klik op de link en bekijk ons assortiment.
 

De voordelen van wol op een rijtje!

  • Temperatuur regulerend; het houdt je warm in de winter en koel in de zomer, wol heeft een uitstekend isolerend* vermogen.
  • Vochtregulerend; het neemt vocht eenvoudig op en laat het ook weer gemakkelijk verdampen.
  • Brandvertragend; door het hoge vochtgehalte, de hoge ontbrandingstemperatuur en het hoge stikstofgehalte is het een relatief veilig materiaal.
  • Zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend door de lanoline.

* Hieronder een prachtig plaatje waarop je duidelijk kan zien dat wol uitstekend isoleert! De lichaamswarmte van het schaap blijft goed behouden, de dikke vacht houdt de kou tegen. De sneeuw blijft gewoon op de vacht liggen.