Schapenvacht wassen

Geplaatst op 15 april 2021
Schapenvacht wassen
Kan ik een schapenvacht wassen? Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt.

Texelana legt je graag uit hoe je een schapenvacht moet onderhouden. Kan je een schapenvacht wassen? En hoe maak je een schapenvacht schoon?

Eenmaal de trotse eigenaar van een luxe schapenvacht besef je dat je een geweldig mooi en veelzijdig product in huis hebt. Hier begint het genieten en dat willen we natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Graag leggen wij je uit hoe je het beste het schapenvacht kunt onderhouden.

Kan ik een schapenvacht wassen?

We hebben één duidelijk antwoord op de vraag of je een schapenvacht kan wassen: nee! Een standaard gelooide vacht is niet wasbaar. De huid-/leder kant van de vacht droogt door het wassen uit en wordt hard, waardoor het leer kan scheuren. Eenmaal hard geworden leer is helaas niet meer zacht en soepel te krijgen.

Een medicinaal gelooide vacht van Texelana is wel wasbaar, echter zo min mogelijk en alleen indien noodzakelijk. Medicinaal gelooide vachten worden veel in de zorg gebruikt en bij baby's. In geval van een 'ongelukje' kun je de vlek eerst plaatselijk proberen te reinigen. De huid kant dient hierbij zoveel mogelijk ontzien te worden om uitdroging te voorkomen.
Voor meer informatie over onze medicinaal gelooide vachten klik hier.

Schapenvacht wassen zonder water?

De vacht van een schaap is van nature zelfreinigend dankzij het wolvet in de vacht. Dit wolvet geeft de wolharen een beschermende laag en werkt vuil- en vochtwerend. Een schapenvacht buiten hangen bij voorkeur als het mistig is, of de vacht in de badkamer hangen tijdens een douchebeurt, zorgt ervoor dat het aanwezige wolvet actief blijft. Zo heb je weer een frisse schapenvacht in huis.

Een vlekje op de schapenvacht schoonmaken?

Een vlekje op de schapenvacht schoonmaken is een secuur werkje: probeer de vlek zachtjes te deppen met een beetje lauw water gemengd met een klein scheutje Texelana wolwasmiddel*. Let op dat de vacht niet te nat wordt en voorkom dat de leerkant nat wordt. Dep daarna zachtjes met een droge doek na, om overtollig vocht op te nemen. Laat de vacht vervolgens drogen op kamertemperatuur (niet op de (vloer)verwarming). Een schapenvacht schoonmaken als de vlek er langer op zit, is lastig. Wij raden je aan om op dezelfde manier als hierboven beschreven de vlek voorzichtig schoon te deppen.

* Texelana wolwasmiddel bevat lanoline, dit zorgt ervoor dat de wolvezel soepel blijft.

Klik hier voor meer informatie Texelana wolwasmiddel

 

Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?

Het onderhoud van een schapenvacht is eenvoudig en makkelijk uitvoerbaar, het beste kun je de vacht af en toe zachtjes uitborstelen. Dit kan bijvoorbeeld met een hondenborstel. Zo zorgt je ervoor dat de haren weer los van elkaar komen, waardoor vervilting minder kans krijgt. Hoe vaak je de vacht borstelt hangt af van het type vacht. Langharige vachten dien je iets vaker te borstelen dan geschoren vachten, om zo vilten te voorkomen. Daarnaast raden wij aan de vacht regelmatig buiten te hangen, dit werkt verfrissend. Hang een schapenvacht niet in de volle zon, dit kan ervoor zorgen dat het leer uitdroogt en daardoor hard en stug wordt. Regelmatig borstelen en buiten hangen zorgen ervoor dat je jarenlang plezier hebt van je schapenvacht.

Benieuwd naar onze collectie? Neem dan eens een kijkje op onze webshop.
Bekijk de collectie

Schapenvachten brengen sfeer in huis.

Allereerst is een schapenvacht natuurlijk mooi om naar te kijken maar een schapenvacht is ook bedoeld om van te genieten. Door er lekker op weg te kruipen in je favoriete stoel  op je terras of een knus hoekje op de bank. Je zult merken dat een schapenvacht al snel een geliefd plekje is om te zitten. En dat is nu juist ook de bedoeling. Door dit "lekkere zitten" kan de vacht gaan vilten. Dit proces is niet tegen te houden, maar wel zo lang mogelijk uit te stellen door goed onderhoud.Wist je dat...

Als je goed naar een schapenvacht kijkt, kun je erachter komen of het om een ooi of een ram gaat.

Een vrouwtjes schaap noemt men een ooi en een ooi heeft in de meeste gevallen lammetjes gehad. Dit is in de vacht terug te zien, omdat daardoor de buik bij ooien vaak wat groter is dan bij rammen, oftewel de mannetjes schapen.

Mijn schapenvacht heeft een kaal plekje, hoe zit dat?

Dat de vachten een natuurproduct zijn en dat ieder schapenvacht uniek is ,weet iedereen. Echter, bij ieder schaap wordt de vacht aan de onderkant, in de oksels en de liezen, dunner omdat de vacht hier overgaat in de poten van van het schaap. Zoals je op de foto ziet, zit op de poten geen vacht, maar haar. De schapenvacht is bijgesneden bij de looierij; dit gebeurt altijd ruim, zodat er zo min mogelijk van de schapenvacht verspild wordt. Hierdoor kan het soms zo zijn dat op de vacht die je hebt ontvangen de overgang van vacht naar haar zichtbaar is. Wordt dit als storend ervaren, dan kun je dit plekje naar wens voorzichtig bijknippen.Ben je op Texel? Bezoek dan eens onze winkel in Oudeschild. Wij hebben daar een prachtige zolder met een rijk assortiment luxe schapenvachten van prachtige kwaliteit. De keuze is reuze.☺

Bekijk hier het filmpje van onze vachtenzolder.