Texelana & de Wadwachters

Geplaatst op 4 juli 2023
Texelana & de Wadwachters

Wadwachters Utopia slapen onder dekbedden van Texelana

De Wadwachters op de Waddendijk bij natuurgebied Utopia liggen er 's nachts warmpjes bij. In hun Wadwachtershut  slapen ze onder dekbedden van schapenwol.

De dekbedden zijn een gift van Willem Jan en Frida Kraanen van Texelana, sponsor van de Wadwachtershut van Natuurmonumenten. Van maart tot eind augustus verblijven daar bij toerbeurt vrijwillige wadwachters. Zoals Wenda en Anton de Koning uit Scherpenzeel, die een week lang een oogje houden op het binnendijkse natuurgebied Utopia en buitendijks De Schorren. "We leven hier met de natuur. Er is hier zóveel te zien en te beleven. Vanmorgen telden we bijvoorbeeld 31 verschillende soorten vogels", vertellen ze uitkijkend over de natuur, waar verderop een lepelaar zijn kostje bij elkaar schraapt.

De Wadwachtershut ligt aan de Texelse “Vogelboulevard”. Texel heeft een grote rijkdom aan vogels. Op het eiland zijn bijna 400 verschillende soorten vogels waargenomen. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te bekijken en bestuderen. De Vogelboulevard is de route langs de oostkant van het eiland, met veel waterrijke natuurgebieden waar allerlei vogels neerstrijken.

Vogels kijken is een leuke bezigheid, ook voor wie er geen verstand van heeft. In voor- en najaar is de omgeving van de vuurtoren, waar veel vogels die op doorreis zijn een tussenstop maken, een “hotspot”. Daar landen ook vogels die uit de koers zijn geraakt, “dwaalgasten” genoemd door vogelaars.

Ook de Wadwachtershut bij Utopia is een populair uitkijkpunt. Gedurende het seizoen passeren er liefst 50.000 bezoekers. Zo'n 20.000 stoppen er, van wie velen zich laten informeren door de wadwachters.

Overdag veel te doen dus en dan is goede nachtrust belangrijk. Bovenop de dijk kan het ’s nachts flink afkoelen. De wachtwachters blijven heerlijk warm onder schapenwollen dekbedden en kussens van Texelana. "We vinden de Wadwachtershut een mooi initiatief, dat we op deze manier graag ondersteunen", vertellen Frida en Willem Jan.

Onder schapenwol blijf je tijdens koude nachten lekker warm, maar wist u dat het tijdens warme zomernachten onder zo’n dekbed ook aangenaam koel blijft? Schapenwol heeft namelijk een hoge isolerende waarde. Kleding van schapenwol heeft dezelfde eigenschapen. Bovendien zit het lekker. Daarom zijn truien, broeken, sokken, schoenen en andere producten van Texelana uitermate geschikt voor een heerlijke wandeling door de natuur.