Kleding voor de wintersport? Denk eens aan wol!

Geplaatst op 4 juli 2023
Kleding voor de wintersport? Denk eens aan wol!

Thermokleding van wol

Woolpower is een Zweeds merk dat al 50 jaar bestaat. Hun kleding is niet alleen heerlijk comfortabel, maar wordt ook met zorg en aandacht gemaakt. Zo wordt alles in Zweden geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden. Leuk detail: in elk label van de kleding staat de naam van de naaister die het heeft gemaakt.



De kleren worden gemaakt van zachte merinowol. Omdat kleding van uitsluitend merinowol te kwetsbaar zou zijn wordt het gemengd met polyamide, een synthetische vezel. Die combinatie maakt de kleding zacht, warm en slijtvast. 

De voordelen van wollen kleding tijdens de wintersport

Veel wintersport-kleding is gemaakt van katoen. Logisch, want katoen is ademend, luchtig en draagt comfortabel. Toch heeft wol een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van katoen. Wol staat bekend om de goede temperatuur-regulerende eigenschappen. Je hebt het altijd comfortabel warm, of het nu stevig vriest of je juist in de zon van de pistes afdaalt. Bovendien neemt wol vocht op, zonder dat het klam gaat aanvoelen. Het kan tot 30% van z’n eigen gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. 

Naast goede isolatie en vochtopname heeft wol nóg een voordeel: het is vuilafstotend. De lanoline, het natuurlijke wolvet, stoot vuil en vocht af waardoor je wollen kleding minder vaak in de wasmachine hoeft. Dat is pas handig op je wintersportvakantie.

Wollen kleding voor mannen en vrouwen

Texelana verkoopt wollen onderkleding van Woolpower voor mannen en vrouwen. Veel van de kledingstukken zijn beschikbaar in verschillende diktes: van de dunne LITE versies die je direct op de huid draagt, ideaal voor als je fanatiek sport of bij wat warmer weer, tot de 600 of 800 versies die extra warm en dik zijn.

Om het lekker warm te hebben is het vooral belangrijk in laagjes te werken. Eén dikke trui geeft minder warmte dan meerdere dunne, goed aansluitende laagjes kleding. Dat weten ze bij Woolpower ook en hun assortiment is daar helemaal op aangepast.

Allereerst hebben ze thermo-ondergoed en -sokken. De sokken zijn er in alle diktes, van de dunne Lite tot de heerlijk warme 800. Bij het ondergoed heb je keuze uit een boxer of een lange onderbroek, uiteraard in dames- en herenmodel.

Als volgende laag hebben we de Woolpower shirts met korte en lange mouwen. Bij de lange mouwen kan je bovendien nog kiezen tussen een crewneck of een turtleneck, om je hals lekker warm te houden. Deze shirts gaan van Lite tot 400. Voor nog een extra laag combineer je de shirts met de Woolpower jackets 400 of 600. Doordat alle kleding in verschillende warmte-uitvoeringen beschikbaar is kan je het precies zo combineren als jij wil. Ben je een koukleum kies je de warmste varianten, krijg je het juist snel te warm dan vind je de Lite versies misschien prettiger.

Om je wintersport-outfit helemaal af te maken adviseren we ook de Woolpower accessoires. Met de stijlvolle handschoenen, muts, bivakmuts of losse colsjaal blijf je heerlijk warm.